KILPISJÄRVI

Kilpisjärven kylä

Kilpisjärvi on Suomen ainoa todellinen tunturikylä. Se sijaitsee noin 500 metriä merenpinnan yläpuolella, ja maisemaa hallitseva Saana kohoaa yli tuhanteen metriin. Kilpisjärvellä näkee kauas: kylästä aukeaa huikeita näkymiä kolmen valtakunnan suurtuntureille.

Kun Kilpisjärveltä nousee ylemmäksi tunturiin, edessä on pelkkää puutonta tundraa ja lumilakeutta silmänkantamattomiin Keväthanget ovat parhaimmillaan huhti-toukokuussa eli silloin, kun Etelä-Suomessa rapsutellaan kukkapenkkejä.

Vapun tietämissä aurinko on jo niin korkealla, ettei pimeätä hetkeä ole edes sydänyöllä. Lumi laikuttaa Kilpisjärven tuntureita usein keskikesälläkin. Kyläläisten perinteisiin kuuluu jokakeväinen arvuuttelu siitä, lähtevätkö jäät Kilpisjärvestä ennen vai jälkeen juhannuksen.

Kilpisjärven sää

Kilpisjärvi sijaitsee Skandien reunalla noin viidenkymmen kilometrin päässä Jäämereltä. Kilpisjärvellä ja sitä ympäröivillä tunturiylängöillä sääolot saattavat vaihdella hyvin nopeasti. On tavallista, että eri sääpalveluiden Kilpisjärveä koskevat ennusteet poikkeavat toisistaan jyrkästi. Yleensä kilpisjärveläiset luottavatkin vain omaan havaintoon: jos lunta tuiskuttaa vaakasuoraan eikä naapurin valoja näy, on paras pysytellä pirtissä. Kannattaa luottaa enemmän omaan havaintoon kuin tietokone-ennusteisiin.

Kilpisjärvi jäätyy normaalivuosina marraskuun alussa ja jäät lähtevät hieman ennen juhannusta. Vuosittainen vaihtelu on kuitenkin suurta. Kilpisjärven jäänvahvuutta voi seurata Ympäristökeskuksen nettisivuilta.


Hyödyllisiä linkkejä

Scroll to Top