Kilpissafarit – Tunturiretkiä ja opastuksia Kilpisjärvellä

Kilpissafarit on vuonna 1995 perustettu kilpisjärveläinen ohjelmapalveluyritys. Vuokraamme moottorikelkkoja ja muita alueella tarvittavia retkeilyvarusteita. Järjestämme opastettuja retkiä Haltille ja muualle Käsivarren suurtuntureiden alueella lumen ja sulan maan aikaan. Kauttamme pääset kalastamaan Käsivarren parhaille rautuvesille Luohtojärvelle, jossa Kilpissafareilla on myös kalastustukikohta.

Safaritalon kaikki asiakastilat on uudistettu vuonna 2018. Ajanmukaiset tilat soveltuvat myös liikuntarajoitteisille. Kaikenikäisille ja –kokoisille löytyy sopivat retkivarusteet. Varaudu retkille kerrospukeutumalla ja ottamalla mukaan omat aurinkolasit sekä päähine

Kilpissafarit on alueella rajavartijana työskennelleen Hannu Rauhalan perustama. Nykyisin Kilpissafareiden toimintaa pyörittävät hänen lapsensa Johanna Rauhala-Siivonen ja Jussi Rauhala. Hannun, Johannan ja Jussin lisäksi Kilpissafarien oppaina toimii iso joukko paikallisia, alueen ja sen olosuhteet erittäin hyvin tuntevia henkilöitä. Jos haluat tutustua Kilpissafareiden toimintaan, alueen maisemiin ja Jussiin, voit katsoa alla olevan Visit Finlandin tekemän videon.

At the top with snowmobile man

Kilpisjärven kylä

Kilpisjärvi on Suomen ainoa todellinen tunturikylä. Se sijaitsee noin 500 metriä merenpinnan yläpuolella, ja maisemaa hallitseva Saana kohoaa yli tuhanteen metriin. Kilpisjärvellä näkee kauas: kylästä aukeaa huikeita näkymiä kolmen valtakunnan suurtuntureille.

Kun Kilpisjärveltä nousee ylemmäksi tunturiin, edessä on pelkkää puutonta tundraa ja lumilakeutta silmänkantamattomiin Keväthanget ovat parhaimmillaan huhti-toukokuussa eli silloin, kun Etelä-Suomessa rapsutellaan kukkapenkkejä.

Vapun tietämissä aurinko on jo niin korkealla, ettei pimeätä hetkeä ole edes sydänyöllä. Lumi laikuttaa Kilpisjärven tuntureita usein keskikesälläkin. Kyläläisten perinteisiin kuuluu jokakeväinen arvuuttelu siitä, lähtevätkö jäät Kilpisjärvestä ennen vai jälkeen juhannuksen.

Kilpisjärven kylässä on vain noin sata vakinaista asukasta. Kylässä on koulu, kauppa ja polttoaineasema.

Kilpisjärven sää

Kilpisjärvi sijaitsee Skandien reunalla noin viidenkymmen kilometrin päässä Jäämereltä. Kilpisjärvellä ja sitä ympäröivillä tunturiylängöillä sääolot saattavat vaihdella hyvin nopeasti. On tavallista, että eri sääpalveluiden Kilpisjärveä koskevat ennusteet poikkeavat toisistaan jyrkästi. Yleensä kilpisjärveläiset luottavatkin vain omaan havaintoon: jos lunta tuiskuttaa vaakasuoraan eikä naapurin valoja näy, on paras pysytellä pirtissä. Kannattaa luottaa enemmän omaan havaintoon kuin tietokone-ennusteisiin. Sääpalveluita löytää seuraavista linkeistä. Varaudu kuitenkin siihen, että Kilpisjärven todellinen säätila on jotakin aivan muuta. Usein Norjan YR:n sääennusteet pitävät paikkansa suomalaisia paremmin.
Ilmatieteen laitos
Foreca
Norjan YR (kveeninkielinen)

Kilpisjärven jäänvahvuus

Kilpisjärvi jäätyy normaalivuosina marraskuun alussa ja jäät lähtevät hieman ennen juhannusta. Vuosittainen vaihtelu on kuitenkin suurta. Syksyllä 2011 Kilpisjärvi sai jääpeitteen ennätysmyöhään eli 7.12. Kilpisjärven jäänvahvuutta voi seurata Ympäristökeskuksen nettisivuilta.

 

Jos etsit Lapin parasta paikkaa, on sinun suunnattava Kilpisjärvelle! Kilpisjärvi on loistava kohde ja lähtöpaikka vaeltamiseen, retkeilyyn ja moottorikelkkailuun. Kilpisjärveltä pystyt valloittamaan Suomen korkeimmat tunturit, mukaanlukien Suomen korkeimman kohdan Haltilla, ja jopa vierailla nopeasti Norjan puolella jäämerellä.

Tai haluatko mieluummin pilkille tunturijärvien puhtaiden vesien äärelle? Vai haluaisitko vierailla tiettömän taipaleen päässä olevassa Saamelaiskylässä. Oletko joskus haaveillut nähdä satojen porojen tokan niiden luontaisessa ympäristössä tuntureilla? Tai haluaisitko vuokrata moottorikelkan ja lähteä vaikka opastetulle safarille Kilpisjärven maisemissa?

Kilpissafarit pystyy auttamaan sinua toteuttamaan nämät toiveesi ja haaveesi arktisista retkistä ja seikkailuista. Aktivitettien alla erillisillä sivuilla on esitelty tällä hetkellä ohjelmistossa olevat safarit, retket ja aktiviteetit. Ja näiden mainittujen ohjelmien lisäksi järjestämme miellämme asiakkaiden toiveiden mukaisesti räätälöityjä ohjelmia. Ota siis vain rohkeasti yhteyttä.

Talviretket toteutetaan lumipeitteen aikana, noin 1.12 – 30.4, ellei toisin mainita. Kaikissa aktiviteeteissa on säävaraus. Retkillä minimi kaksi henkilöä, ellei toisin mainita. Mikäli osallistujia on vähemmän, kysy tarjous. Aktiviteetit sisältävät kuljetukset majoituksesta Kilpisjärven alueella.

Kolmen valtakunnan rajalla

SOPIMUSEHDOT

Seuraavat ehdot koskevat kaikkia Kilpissafarit Ky:n myymiä ja tuottamia aktiviteetteja ja muita palveluita.

1. PALVELU- JA VARAUSEHDOT

Kilpissafarit Ky:n tarjoamien tuotteiden hinnat ja palveluiden sisällöt määritellään tuotekohtaisissa kuvauksissa. Hinnat sisältävät voimassaolevan arvonlisäveron. Kilpissafarit pidättää oikeuden hintojen tarkistuksiin esimerkiksi arvonlisäverokannan muuttuessa tai muiden ulkopuolisten tekijöiden perusteella.

1.1 Varaaminen

Varaus on sitova riippumatta siitä, onko se tehty suullisesti tai kirjallisesti (verkkokauppa tai sähköposti). Varaus katsotaan vahvistetuksi, kun varaus on maksettu, ellei maksutavasta toisin ole sovittu kirjallisesti tai sähköpostitse.

1.2 Peruuttaminen

Peruutus on ilmoitettava kirjallisesti osoitteeseen info@kilpissafarit.fi. Peruutuksessa tulee mainita varaajan nimi, varauksen päivämäärä ja tuotteen nimi. Kilpissafarit vastaa aina kirjallisesti peruutuksiin.

1.3 Peruutusehdot

Covid-19 Peruutusehdot
Varauksen tekeminen edellyttää varauksen maksamista täysimääräisenä. Mikäli asiakas joutuu peruuttamaan retken ja ilmoittaa siitä kirjallisesti osoitteeseen info@kilpissafarit.fi vähintään 48 h ennen varausta, palautamme varauksen 100 %. Mikäli asiakas tekee peruutuksen alle 48 h ennen retken alkua, ei palautusta. Kaikki varaukset, jotka on tehty alle 48 h ennen retkeä ovat sitovia, eivätkä ne ole peruutuskelpoisia.

• Palautus 100 %, mikäli peruutus enemmän kuin 7 vrk ennen varauksen alkua
• Ei palautusta, mikäli peruutus vähemmän kuin 7 vrk ennen varauksen alkua
• Palautus 100 %, mikäli Kilpissafarien tehdessä peruutuksen huonon sään tai muun pakottavan syyn perusteella

1.4 Varauksen muutokset

Vahvistetun varauksen muutoksista on viipymättä ilmoitettava kirjallisesti osoitteeseen info@kilpissafarit.fi. Kilpissafarit Ky ratkaisee muutokset varaustilanteen ja kaupallisten ehtojemme puitteissa.

1.5 Palvelukieli

Aktiviteetit opastetaan englanniksi ja/tai suomeksi.

2. ASIAKKAAN VASTUU

Kilpissafarit ei ole vastuussa onnettomuuksista tai vahingoista, jotka aiheutuvat asiakkaan huolimattomuudesta tai piittaamattomuudesta. Retkillä asiakkaan tulee noudattaa henkilökunnan ohjeita aktiviteettien yhteydessä. Asiakas on vastuussa annetun aikataulun noudattamisesta. Erityisesti on huomioitava tunnin aikaero Suomen sekä Norjan ja Ruotsin välillä. Kilpissafarit on oikeutettu veloittamaan asiakkaalta tämän laiminlyönneistä aiheutuvat kulut.

Osa Kilpissafarien tarjoamista palveluista, kuten esimerkiksi moottorikelkkasafarit ja lumikenkäily, ovat fyysisesti vaativia aktiviteettejä. Raskaana olevat ja fyysisesti rajoitteiset asiakkaat osallistuvat ohjelmiin omalla vastuullaan. Mikäli terveydelliset rajoitteet edellyttävät erityisjärjestelyjä (esim. lisäkuljetuksia), Kilpissafarit ei vastaa lisäkustannuksista.

Kilpissafarit varaa oikeuden käyttää aktiviteettien yhteydessä tallennettua kuva- ja videomateriaalia ilman erillistä kirjallista tai suullista lupaa. Kilpissafarit voi käyttää kuva- ja videomateriaalia tuottamissaan julkaisuissa tai muussa mediamateriaalissa. Mikäli asiakas haluaa varmistaa, ettei päädy kuva- ja videomateriaaleihin, vaatimus tulee ilmoittaa osoitteeseen info@kilpissafarit.fi ennen aktiviteetin alkua. Tällöin asiakkaan tulee liittää vaatimukseen kasvokuva tunnistamista varten. Kuvaa käsitellään luottamuksellisesti ja ainoastaan tunnistamista varten.

Asiakas vapauttaa vastuusta Kilpissafarit Ky:n, sen henkilökunnan ja toimihenkilöt vahingoista ja onnettomuuksista, jotka aiheutuvat asiakkaan omasta välinpitämättömyydestä ja näiden sopimusehtojen rikkomisesta.

3. KILPISSAFARIT KY:N VASTUU

Kilpissafarit harjoittaa aina toiminnassaan vahinkojen ja onnettomuuksien ennaltaehkäisyä, valmiussuunnittelua, lainkuuliaisuutta ja Suomen lain ja alan standardien mukaisia turvallisuussäännöksiä. Kilpissafarit ei vastaa ylipääsemättömistä tai odottamattomista tilanteista. Näihin kuuluvat esimerkiksi luonnonkatastrofit, sääolosuhteista johtuvat pakottavat esteet, tarttuvat taudit ja epidemiat, lakot, jne. Kilpissafarit vastaa tiedottamisesta asiakkailleen ja pyrkii minimoimaan asiakkailleen koituvat haitat.

Kilpissafarit pidättää oikeuden muuttaa ohjelman reittiä tai sisältöä kaikilla aktiviteeteilla, mikäli sääolosuhteet tai asiakkaiden mukavuus niin vaativat. Kilpissafarit pidättää oikeuden keskeyttää aktiviteetin, mikäli asiakas aiheuttaa vaaran itselleen tai toisille.

Kilpissafarit Ky on vastuussa vain niistä henkilövahingoista, jotka tapahtuvat sovittujen ohjelmapalveluiden aikana ja aiheutuvat Kilpissafarien henkilökunnan laiminlyönneistä. Kilpissafarit ei ole vastuussa onnettomuuksista tai vahingoista jotka kuuluvat henkilökohtaisen matkavakuutuksen piiriin.

4. VAKUUTUKSET

Kilpissafarit Ky:n vastuuvakuutus kattaa henkilö- ja omaisuusvahingot. Vakuutusyhtiö on A-vakuutus Oy.

Kaikilla Kilpissafarit Ky:n ajoneuvoilla on liikennevakuutus, joka kattaa onnettomuudesta aiheutuneet henkilövahingot ja vastapuolen vauriot. Onnettomuudessa vahingoittuneet henkilöt saavat liikennevakuutuksen puitteessa hoidon Suomen liikennevakuutuslain mukaisesti. Vakuutukset eivät korvaa tahallisesti tai tuottamuksellisesti aiheutettuja vahinkoja. Asiakkaat ovat vastuussa yrityksen moottorikelkoille aiheuttamistaan vahingoista. Omavastuu on enintään 1 000 € vahinkoa kohden. Moottorikelkan kuljettajan tulee olla vähintään 15-vuotias T-luokan ajokortin haltija. Suomen laki kieltää moottorikelkan kuljettamisen alkoholin tai huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena. Kilpissafarit kehottaa asiakkaitaan hankkimaan henkilökohtaisen matkavakuutuksen.

5. FORCE MAJEURE

Kumpikin osapuoli vapautetaan vastuistaan Force majeure -tapauksissa, kuten esim. sääolosuhteet, lumenpuute tai luonnonkatastrofi. Force majeure -tapauksissa osapuolten tulee ilmoittaa asiasta toisilleen mahdollisimman pian ja pitää toisensa ajan tasalla tilanteen edetessä. Osapuolten tulee toimia siten, että Force majeure -tilanteiden aiheuttamat haitat minimoituisivat.

6. SOVELLETTAVA LAKI

Sopimusehtomme ovat Suomen lain ja oikeudenkäytännön mukaiset. Erimielisyydet pyritään ratkaisemaan ensisijaisesti neuvottelemalla. Jos erimielisyydet saatetaan tuomioistuimen ratkaistavaksi, tulee kanne nostaa Kilpissafarien kotipaikan käräjäoikeudessa.

Kilpissafarit Ky

Kilpissafarit Ky:n asiakasrekisteri

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukainen informointiasiakirja Kilpissafarit Ky:n ja Kilpissafarit Ky:n asiakirjarekisterissä tapahtuvasta henkilötietojen käsittelystä.

 1. Rekisterinpitäjä

Kilpissafarit Ky
Tsahkalluoktantie 14
99490 Kilpisjärvi

 1. Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa

Rekisteriin ja rekisteröidyn oikeuksien käyttöön liittyvissä asioissa yhteyshenkilö on:

Jussi Rauhala
+358 40 5455 123
info@kilpissafarit.fi

 1. Rekisterin nimi

Kilpisafarit Ky:n asiakasrekisteri

 1. Henkilötietojen käsittelyn oikeusperuste

Asiakasrekisterissä olevien henkilötietojen käsittely perustuu kuluttaja-asiakkaiden ja yritysasiakkaiden asiakassuhteeseen Kilpissafarit Ky:n kanssa. Asiakassuhteen vuoksi tietojen käsittely perustuu oikeutettuun etuun.

Rekisterinpitäjä käsittelee asiakastietoja myös rekisterinpitäjän ja rekisteröidyn sopimukseen perustuen. Tällä perusteella käsitellään henkilötietoja, joita rekisteröidyltä otetaan ohjelmapalveluvarausta tehtäessä tai ko. palveluiden laskutusta varten.

Rekisteröidyltä ei tarvitse pyytää erillistä suostumusta tietojen käsittelyyn käsittelyn perustuessa oikeutettuun etuun tai sopimukseen.

 1. Henkilötietojen käsittelyn tarkoitukset

Asiakasrekisterissä olevien asiakastietojen käyttötarkoituksia ovat:

 • asiakkaan tekemien varausten käsittely
 • palveluiden myynti ja toteutus
 • maksaminen, laskutukseen sekä maksujen valvontaan ja perintään liittyvä henkilötietojen käsittely
 • asiakassuhteen hoito ja kehittäminen
 • asiakassuhde viestintä

Mikäli asiakas pyytää rekisterinpitäjää huomioimaan rekisteröidyn terveydentila palveluiden toteuttamisessa käytetään asiakkaan rekisterinpitäjälle luovuttamaa tietoa palvelun suorittamiseen. Tällaista tietoa voivat olla esimerkiksi liikuntarajoitteisuus tai allergia tai muu asiakkaan rekisterinpitäjälle oma-aloitteisesti luovuttama tieto.

 1. Käsiteltävät henkilötiedot

Rekisterinpitäjä käsittelee asiakkaista seuraavia henkilötietoja:

 • Yrityksen nimi
 • asiakkaan etu- ja sukunimi, syntymäaika, puhelinnumero, osoite, sähköpostiosoite
 • varauksia koskevat tiedot
 • asiakkaan maksutapatiedot, laskutustiedot ja mahdolliset maksuviivetiedot
 • tiedot palveluiden käytöstä ja ostosta 
 • asiakkaan valintoja ja toiveita koskevat tiedot (kuten erityistoiveet)
 • tiedot asiakkaan ruokarajoitteista ja allergioista
 • mahdolliset asiakaspalaute- ja reklamointitiedot
 1. Mistä henkilötiedot saadaan

Rekisterinpitäjä saa käsiteltävät henkilötiedot suoraan rekisteröidyltä:

 • paikanpäällä
 • puhelimessa
 • sähköpostilla

Rekisteröidyn varatessa ohjelma- tai vuokrauspalveluita www.kilpissafarit.fi kautta rekisteröity luovuttaa henkilötiedot kolmannen osapuolen varauspalvelulle, jonka kautta rekisterinpitäjä vastaanottaa henkilötiedot.

Kolmansilta osapuolilta kun rekisteröity:

 • varaa rekisterinpitäjän palveluita varauspalvelusivustolta
 • varaa rekisterinpitäjän palveluita varauspalveluyritykseltä (kuten matkatoimisto tai matkanjärjestäjä)
 • kun rekisteröidyn työnantaja tai yhdistys varaa rekisterinpitäjän palveluita rekisteröidylle
 • kun rekisteröity muilla mahdollisin tavoin ottaa yhteyttä tai varaa rekisterinpitäjän palveluita kolmannen osapuolen kautta.
 1. Henkilötietojen vastaanottajat tai vastaanottajien ryhmät

Asiakasrekisterin tietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille ellei asiakas erikseen pyydä rekisterinpitäjää varaamaan asiakkaalle asiakkaan haluamia kolmannen osapuolen palveluja esimerkiksi majoitusta tai kuljetuksia.

Kuitenkin huomioitavaa:

Rekisteröidyn varatessa ohjelma- tai vuokrauspalveluita www.kilpissafarit.fi  kautta rekisteröity luovuttaa varaukseen tarvittavat henkilötiedot kolmannen osapuolen varausjärjestelmän kautta.

Rekisteröidyn jättäessä palautetta tai yhteydenottopyynnön osoitteessa www.kilpissafarit.fi  välittyy henkilötiedot kuten nimi ja sähköpostiosoite verkkosivuston kautta rekisterinpitäjän sähköpostiin.

Tietoja voidaan luovuttaa viranomaisille näiden lakiin perustuvien tietopyyntöjen perusteella.

Tietojen säilytys tapahtuu rekisterinpitäjän varausjärjestelmissä, joihin on pääsy vain henkilötietoja käsittelevällä henkilökunnalla. Järjestelmät ovat salattuja ja suojattuja järjestelmätoimittajien toimesta.

 1. Tietojen siirto EU:n ulkopuolelle

Tietoja ei siirretä EU:n ulkopuolelle.

 1. Henkilötietojen säilytysaika

Asiakasrekisterissä olevia asiakkaan henkilötietoja käsitellään asiakassuhteen ajan. Rekisterinpitäjä katsoo asiakassuhteen päättyneen, jos asiakas ei ole käyttänyt rekisterinpitäjänä olevan yrityksen palveluita kolmeen vuoteen. Aika lasketaan sen kalenterivuoden päättymisestä, jolloin asiakas on viimeksi käyttänyt yrityksen palveluita. Tiedot poistetaan asiakkuuden päätyttyä kuuden kuukauden kuluessa, ellei tietojen säilyttämiseen ole olemassa muuta perustetta.

Asiakassuhteen jälkeen tietoja voidaan kuitenkin säilyttää ja käsitellä, jos on tarpeen reklamaatioasioiden käsittelyä varten. Asiakasrekisterissä olevien tietojen säilytysajassa noudatetaan myös lain edellyttämiä säilytysaikoja kuten kirjanpitolakia. Kirjanpitolain vaatimia tietoja säilytetään niin kauan kuin kirjanpitolaki edellyttää.

Yritysasiakkaiden yhteyshenkilötiedot poistetaan vastaavalla tavalla sen jälkeen kun yrityksen asiakkuus katsotaan päättyneeksi. Tietoja voidaan tämän jälkeen kuitenkin säilyttää, jos siihen on olemassa muu peruste.

Kun tietoja käsitellään rekisterinpitäjän ja rekisteröidyn välisen sopimuksen nojalla tietoja säilytetään niin kauan kuin tietoja tarvitaan sopimuksen täytäntöön panemiseen. Sopimuksen tultua suoritetuksi tietoja säilytetään niin kauan kuin asiakassuhde on olemassa tai käsittelyyn on olemassa muu peruste (esim. reklamaatiotapaus tai kirjanpitolaki).

Asiakassuhteen aikana käsitellään vain sellaisia tietoja, jotka ovat tarpeellisia määriteltyjen käyttötarkoitusten kannalta. Rekisterinpitäjä suorittaa säännöllisesti määräaikaistarkastuksia tarpeettomien tietojen poistamiseksi.

 1. Rekisteröidyn oikeuksista

Asiakasrekisterissä olevia henkilötietoja käsitellään rekisterinpitäjän oikeutetun edun nojalla (tietosuoja-asetus artikla 6 artikla 1 kohta e alakohta). Tässä tapauksessa oikeutetun edun muodostaa asiakassuhde. Henkilötietoja käsitellään myös rekisterinpitäjän ja rekisteröidyn välisen sopimuksen perusteella (tietosuoja-asetus artikla 6 artikla 1 kohta b alakohta). Tätä käsittelyperustetta on selostettu tarkemmin tietosuojaselosteen kohdassa 4. Kun tietoja käsitellään oikeutetun edut ja sopimuksen nojalla on rekisteröidyllä seuraavat oikeudet:

Rekisteröidyn oikeus päästä omiin tietoihinsa

Rekisteröidyllä on oikeus pyytää pääsyä itseään koskeviin tietoihin (=tarkastusoikeus) sen selvittämiseksi käsitelläänkö häntä koskevia tietoja jäsenrekisterissä tai että niitä ei käsitellä.

Rekisteröidyllä on pääsääntöisesti oikeus saada tietää, mitä häntä koskevia tietoja on asiakasrekisteriin tallennettu. Rekisterinpitäjä voi pyytää rekisteröityä täsmentämään riittävällä tavalla, mitä tietoja tai käsittelytoimia rekisteröidyn pyyntö koskee.

Rekisteröidyn oikeutta saada tiedot voidaan tietosuoja-asetuksen nojalla rajoittaa tai siitä kieltäytyä, jos tietojen antaminen vaikuttaisi haitallisesti muiden oikeuksiin ja vapauksiin. Tällaista suojattavia oikeuksia ovat muun muassa rekisterinpitäjän liikesalaisuudet tai toisen henkilön henkilötiedot. Rekisteröidyn oikeutta saatetaan rajoittaa myös kansallisessa lainsäädännössä (kuten tietosuojalaissa).

Oikeus tietojen oikaisemiseen

Rekisteröidyllä on sen nojalla oikeus vaatia, että rekisterinpitäjä oikaisee ilman aiheetonta viivästystä rekisteröityä koskevat epätarkat tai virheelliset henkilötiedot.

Oikeus tietojen poistamiseen

Rekisterinpitäjän on rekisteröidyn pyynnöstä poistettava rekisteröityä koskevat  henkilötiedot ilman aiheetonta viivästystä, jos jokin seuraavista edellytyksistä täyttyy:

 • henkilötietoja ei enää tarvita niihin tarkoitukseen joita varten ne kerättiin
 • rekisteröity vastustaa henkilötietojen käsittelyä eikä käsittelyyn ole olemassa perusteltua syytä
 • henkilötietoja on käsitelty lainvastaisesti

Oikeus vastustaa tietojen käsittelyä

Rekisteröidyllä on oikeus vastustaa henkilötietojensa käsittelyä henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseensa liittyvällä perusteella, kun tietoja käsitellään oikeutetun edun perusteella.

Rekisteröidyllä ei ole oikeutta vastustaa henkilötietojen käsittelyä, kun käsittely perustuu rekisterinpitäjän ja rekisteröidyn väliseen sopimukseen.

Jos rekisteröity on vastustanut tietojensa käsittelyä henkilökohtaiseen erikseen tilanteeseensa liittyvällä perusteella, rekisteröidyn tulee yksilöidä erityinen tilanne, johon perustuen hän vastustaa oikeutetun edun perusteella tapahtuvaa käsittelyä. Rekisterinpitäjä voi jatkaa tietojen käsittelyä vastustuksesta huolimatta jos käsittelyyn on olemassa huomattavan tärkeä ja perusteltu syy, joka syrjäyttää rekisteröidyn edut, oikeudet ja vapaudet tai jos se on tarpeen oikeusvaateen laatimiseksi, esittämiseksi tai puolustamiseksi.

Rekisteröidyllä on oikeus milloin tahansa vastustaa häntä koskevien henkilötietojen käyttöä suoramarkkinoinnissa. Jos rekisteröity vastustaa henkilötietojen käyttöä suoramarkkinoinnissa, tietoja ei saa enää käsitellä tähän tarkoitukseen.

Oikeus pyytää käsittelyn rajoittamista

Rekisterinpitäjän on rekisteröidyn pyynnöstä rajoitettava henkilötietojen aktiivista käsittelyä seuraavissa tilanteista:

rekisteröity kiistää henkilötietojen paikkaansapitävyyden, jolloin käsittelyä on rajoitettava siksi aikaa, kunnes rekisterinpitäjä voi varmistaa tietojensa paikkaansapitävyyden

 • käsittely on lainvastaista ja rekisteröity vaatii henkilötietojen poistamiseen sijaan tietojen käsittelyn rajoittamista
 • rekisterinpitäjä ei tarvitse enää kyseisiä henkilötietoja käsittelyn tarkoituksiin, mutta rekisteröity tarvitsee niitä oikeudellisen vaateen laatimiseksi, esittämiseksi tai puolustamiseksi.
 • rekisteröity on vastustanut henkilötietojen käsittelyä (vastustusoikeudesta yllä) ja sen arviointi, syrjäyttävätkö rekisterinpitäjän oikeutetut perusteet rekisteröidyn perusteet, on kesken.

Käsittelyn rajoitukset kestäessä tietoja saa lähtökohtaisesti vain säilyttää. Tietoja saa käsitellä myös oikeudellisten vaateen laatimiseksi, esittämiseksi tai puolustamiseksi taikka toisen luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön oikeuksien suojaamiseksi tai tärkeää yleistä etua koskevista syistä. Ennen kuin käsittelyn rajoitus poistetaan, siitä on ilmoitettava rekisteröidylle.

Oikeus siirtää tiedot järjestelmästä toiseen

Siltä osin kun rekisteröity on itse toimittanut asiakasrekisteriin henkilötietoja, joita käsitellään automaattisen tietojenkäsittelyn avulla sekä rekisterinpitäjän ja rekisteröidyn välisen sopimuksen nojalla, rekisteröidyllä on oikeus saada tällöin tiedot itselleen pääsääntöisesti koneluettavassa muodossa sekä siirrettyä henkilötiedot suoraan rekisterinpitäjältä toiselle, jos se on teknisesti mahdollista.

 1. Oikeus tehdä valitus viranomaiselle

Rekisteröidyllä on oikeus tehdä valitus toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle, jos rekisteröity katsoo, että rekisterinpitäjä ei ole noudattanut toiminnassaan soveltuvaa tietosuojasääntelyä.

 1. Rekisteröidyn oikeuksien käyttämiseen liittyvät pyynnöt

Henkilötietojen käsittelyyn liittyvissä kysymyksissä ja omien oikeuksien käyttämiseen liittyvissä tilanteissa rekisteröity voi olla yhteydessä kohdassa 2 mainittuun rekisterinpitäjän yhteyshenkilöön. 

Tarkastusoikeutta koskeva pyyntö tai muu rekisteröidyn oikeuksien toteuttamista koskeva pyyntö rekisterinpitäjälle tulee tehdä kirjallisesti joko sähköpostilla tai postitse. Pyynnön voi myös esittää henkilökohtaisesti rekisterinpitäjän toimipaikassa. Rekisterinpitäjä voi pyytää rekisteröityä täsmentämään riittävällä tavalla, mitä tietoja tai käsittelytoimia rekisteröidyn pyyntö koskee.

Sen varmistamiseksi, että henkilötietoja ei rekisteröidyn oikeuksien käyttöön liittyen luovuteta muulle kuin rekisteröidylle itselleen rekisterinpitäjä voi tarvittaessa pyytää rekisteröityä toimittavaan tarkastuspyynnön allekirjoitettuna. Rekisterinpitäjä voi myös pyytää pyynnön tekijää todistamaan henkilöllisyytensä virallisella henkilöllisyystodistuksella tai muulla luotettavalla tavalla.