Kilpissafarit – Tunturiretkiä ja opastuksia Kilpisjärvellä

Kilpissafarit on vuonna 1995 perustettu, Kilpisjärven ainoa ympärivuorisesti toimiva ohjelmapalveluyritys. Vuokraamme moottorikelkkoja ja muita alueella tarvittavia retkeilyvarusteita. Järjestämme opastettuja retkiä Haltille ja muualle Käsivarren suurtuntureiden alueella lumen ja sulan maan aikaan. Kauttamme pääset kalastamaan Käsivarren parhaille rautuvesille Luohtojärvelle, jossa Kilpissafareilla on myös kalastustukikohta.

Kilpissafarit on alueella rajavartijana työskennelleen Hannu Rauhalan perustama. Nykyisin Kilpissafareiden toimintaa pyörittävät hänen lapsensa Johanna Rauhala-Siivonen ja Jussi Rauhala. Hannun, Johannan ja Jussin lisäksi Kilpissafarien oppaina toimii iso joukko paikallisia, alueen ja sen olosuhteet erittäin hyvin tuntevia henkilöitä. Jos haluat tutustua Kilpissafareiden toimintaan, alueen maisemiin ja Jussiin, voit katsoa alla olevan Visit Finlandin tekemän videon.

At the top with snowmobile man

Kilpisjärven kylä

Kilpisjärvi on Suomen ainoa todellinen tunturikylä. Se sijaitsee noin 500 metriä merenpinnan yläpuolella, ja maisemaa hallitseva Saana kohoaa yli tuhanteen metriin. Kilpisjärvellä näkee kauas: kylästä aukeaa huikeita näkymiä kolmen valtakunnan suurtuntureille.

Kun Kilpisjärveltä nousee ylemmäksi tunturiin, edessä on pelkkää puutonta tundraa ja lumilakeutta silmänkantamattomiin Keväthanget ovat parhaimmillaan huhti-toukokuussa eli silloin, kun Etelä-Suomessa rapsutellaan kukkapenkkejä.

Vapun tietämissä aurinko on jo niin korkealla, ettei pimeätä hetkeä ole edes sydänyöllä. Lumi laikuttaa Kilpisjärven tuntureita usein keskikesälläkin. Kyläläisten perinteisiin kuuluu jokakeväinen arvuuttelu siitä, lähtevätkö jäät Kilpisjärvestä ennen vai jälkeen juhannuksen.

Kilpisjärven kylässä on vain noin sata vakinaista asukasta. Kylässä on koulu, kauppa ja polttoaineasema.

Kilpisjärven sää

Kilpisjärvi sijaitsee Skandien reunalla noin viidenkymmen kilometrin päässä Jäämereltä. Kilpisjärvellä ja sitä ympäröivillä tunturiylängöillä sääolot saattavat vaihdella hyvin nopeasti. On tavallista, että eri sääpalveluiden Kilpisjärveä koskevat ennusteet poikkeavat toisistaan jyrkästi. Yleensä kilpisjärveläiset luottavatkin vain omaan havaintoon: jos lunta tuiskuttaa vaakasuoraan eikä naapurin valoja näy, on paras pysytellä pirtissä. Kannattaa luottaa enemmän omaan havaintoon kuin tietokone-ennusteisiin. Sääpalveluita löytää seuraavista linkeistä. Varaudu kuitenkin siihen, että Kilpisjärven todellinen säätila on jotakin aivan muuta. Usein Norjan YR:n sääennusteet pitävät paikkansa suomalaisia paremmin.
Ilmatieteen laitos
Foreca
Norjan YR (kveeninkielinen)

Kilpisjärven jäänvahvuus

Kilpisjärvi jäätyy normaalivuosina marraskuun alussa ja jäät lähtevät hieman ennen juhannusta. Vuosittainen vaihtelu on kuitenkin suurta. Syksyllä 2011 Kilpisjärvi sai jääpeitteen ennätysmyöhään eli 7.12. Kilpisjärven jäänvahvuutta voi seurata Ympäristökeskuksen nettisivuilta.

 

Jos etsit Lapin parasta paikkaa, on sinun suunnattava Kilpisjärvelle! Kilpisjärvi on loistava kohde ja lähtöpaikka vaeltamiseen, retkeilyyn ja moottorikelkkailuun. Kilpisjärveltä pystyt valloittamaan Suomen korkeimmat tunturit, mukaanlukien Suomen korkeimman kohdan Haltilla, ja jopa vierailla nopeasti Norjan puolella jäämerellä.

Tai haluatko mieluummin pilkille tunturijärvien puhtaiden vesien äärelle? Vai haluaisitko vierailla tiettömän taipaleen päässä olevassa Saamelaiskylässä. Oletko joskus haaveillut nähdä satojen porojen tokan niiden luontaisessa ympäristössä tuntureilla? Tai haluaisitko vuokrata moottorikelkan ja lähteä vaikka opastetulle safarille Kilpisjärven maisemissa?

Kilpissafarit pystyy auttamaan sinua toteuttamaan nämät toiveesi ja haaveesi arktisista retkistä ja seikkailuista. Aktivitettien alla erillisillä sivuilla on esitelty tällä hetkellä ohjelmistossa olevat safarit, retket ja aktiviteetit. Ja näiden mainittujen ohjelmien lisäksi järjestämme miellämme asiakkaiden toiveiden mukaisesti räätälöityjä ohjelmia. Ota siis vain rohkeasti yhteyttä.

Ohjelmien hintoihin sisältyy täydellinen kelkkailuvarustus, kahvi/tee ja pientä purtavaa sekä opastus, arvonlisävero ja vakuutus.

Talviretket toteutetaan lumisena aikana eli noin 1.12. – 30.4. Kaikilla retkillä säävaraus. Minimi neljä osallistujaa. Mikäli osallistujia on vähemmän, kysy tarjous.

Kolmen valtakunnan rajalla

Liikenneyhteydet Kilpisjärvelle

Lähimmät lentokentät

SOPIMUSEHDOT

Seuraavat ehdot koskevat kaikkia Kilpissafarit Ky:n myymiä ja tuottamia aktiviteetteja ja muita palveluita.

1. PALVELU- JA VARAUSEHDOT

Kilpissafarit Ky:n tarjoamien tuotteiden hinnat ja palveluiden sisällöt määritellään tuotekohtaisissa kuvauksissa. Hinnat sisältävät voimassaolevan arvonlisäveron. Kilpissafarit pidättää oikeuden hintojen tarkistuksiin esimerkiksi arvonlisäverokannan muuttuessa tai muiden ulkopuolisten tekijöiden perusteella.

1.1 Varaaminen

Varaus on sitova riippumatta siitä, onko se tehty suullisesti tai kirjallisesti (verkkokauppa tai sähköposti). Varaus katsotaan vahvistetuksi, kun varaus on maksettu, ellei maksutavasta toisin ole sovittu kirjallisesti tai sähköpostitse.

1.2 Peruuttaminen

Peruutus on ilmoitettava kirjallisesti osoitteeseen info@kilpissafarit.fi. Peruutuksessa tulee mainita varaajan nimi, varauksen päivämäärä ja tuotteen nimi. Kilpissafarit vastaa aina kirjallisesti peruutuksiin.

1.3 Peruutusehdot

• Palautus 100 %, mikäli peruutus enemmän kuin 7 vrk ennen varauksen alkua
• Ei palautusta, mikäli peruutus vähemmän kuin 7 vrk ennen varauksen alkua
• Palautus 100 %, mikäli Kilpissafarien tehdessä peruutuksen huonon sään tai muun pakottavan syyn perusteella

1.4 Varauksen muutokset

Vahvistetun varauksen muutoksista on viipymättä ilmoitettava kirjallisesti osoitteeseen info@kilpissafarit.fi. Kilpissafarit Ky ratkaisee muutokset varaustilanteen ja kaupallisten ehtojemme puitteissa.

1.5 Palvelukieli

Aktiviteetit opastetaan englanniksi ja/tai suomeksi.

2. ASIAKKAAN VASTUU

Kilpissafarit ei ole vastuussa onnettomuuksista tai vahingoista, jotka aiheutuvat asiakkaan huolimattomuudesta tai piittaamattomuudesta. Retkillä asiakkaan tulee noudattaa henkilökunnan ohjeita aktiviteettien yhteydessä. Asiakas on vastuussa annetun aikataulun noudattamisesta. Erityisesti on huomioitava tunnin aikaero Suomen sekä Norjan ja Ruotsin välillä. Kilpissafarit on oikeutettu veloittamaan asiakkaalta tämän laiminlyönneistä aiheutuvat kulut.

Osa Kilpissafarien tarjoamista palveluista, kuten esimerkiksi moottorikelkkasafarit ja lumikenkäily, ovat fyysisesti vaativia aktiviteettejä. Raskaana olevat ja fyysisesti rajoitteiset asiakkaat osallistuvat ohjelmiin omalla vastuullaan. Mikäli terveydelliset rajoitteet edellyttävät erityisjärjestelyjä (esim. lisäkuljetuksia), Kilpissafarit ei vastaa lisäkustannuksista.

Kilpissafarit varaa oikeuden käyttää aktiviteettien yhteydessä tallennettua kuva- ja videomateriaalia ilman erillistä kirjallista tai suullista lupaa. Kilpissafarit voi käyttää kuva- ja videomateriaalia tuottamissaan julkaisuissa tai muussa mediamateriaalissa. Mikäli asiakas haluaa varmistaa, ettei päädy kuva- ja videomateriaaleihin, vaatimus tulee ilmoittaa osoitteeseen info@kilpissafarit.fi ennen aktiviteetin alkua. Tällöin asiakkaan tulee liittää vaatimukseen kasvokuva tunnistamista varten. Kuvaa käsitellään luottamuksellisesti ja ainoastaan tunnistamista varten.

Asiakas vapauttaa vastuusta Kilpissafarit Ky:n, sen henkilökunnan ja toimihenkilöt vahingoista ja onnettomuuksista, jotka aiheutuvat asiakkaan omasta välinpitämättömyydestä ja näiden sopimusehtojen rikkomisesta.

3. KILPISSAFARIT KY:N VASTUU

Kilpissafarit harjoittaa aina toiminnassaan vahinkojen ja onnettomuuksien ennaltaehkäisyä, valmiussuunnittelua, lainkuuliaisuutta ja Suomen lain ja alan standardien mukaisia turvallisuussäännöksiä. Kilpissafarit ei vastaa ylipääsemättömistä tai odottamattomista tilanteista. Näihin kuuluvat esimerkiksi luonnonkatastrofit, sääolosuhteista johtuvat pakottavat esteet, tarttuvat taudit ja epidemiat, lakot, jne. Kilpissafarit vastaa tiedottamisesta asiakkailleen ja pyrkii minimoimaan asiakkailleen koituvat haitat.

Kilpissafarit pidättää oikeuden muuttaa ohjelman reittiä tai sisältöä kaikilla aktiviteeteilla, mikäli sääolosuhteet tai asiakkaiden mukavuus niin vaativat. Kilpissafarit pidättää oikeuden keskeyttää aktiviteetin, mikäli asiakas aiheuttaa vaaran itselleen tai toisille.

Kilpissafarit Ky on vastuussa vain niistä henkilövahingoista, jotka tapahtuvat sovittujen ohjelmapalveluiden aikana ja aiheutuvat Kilpissafarien henkilökunnan laiminlyönneistä. Kilpissafarit ei ole vastuussa onnettomuuksista tai vahingoista jotka kuuluvat henkilökohtaisen matkavakuutuksen piiriin.

4. VAKUUTUKSET

Kilpissafarit Ky:n vastuuvakuutus kattaa henkilö- ja omaisuusvahingot. Vakuutusyhtiö on A-vakuutus Oy.

Kaikilla Kilpissafarit Ky:n ajoneuvoilla on liikennevakuutus, joka kattaa onnettomuudesta aiheutuneet henkilövahingot ja vastapuolen vauriot. Onnettomuudessa vahingoittuneet henkilöt saavat liikennevakuutuksen puitteessa hoidon Suomen liikennevakuutuslain mukaisesti. Vakuutukset eivät korvaa tahallisesti tai tuottamuksellisesti aiheutettuja vahinkoja. Asiakkaat ovat vastuussa yrityksen moottorikelkoille aiheuttamistaan vahingoista. Omavastuu on enintään 1 000 € vahinkoa kohden. Moottorikelkan kuljettajan tulee olla vähintään 15-vuotias T-luokan ajokortin haltija. Suomen laki kieltää moottorikelkan kuljettamisen alkoholin tai huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena. Kilpissafarit kehottaa asiakkaitaan hankkimaan henkilökohtaisen matkavakuutuksen.

5. FORCE MAJEURE

Kumpikin osapuoli vapautetaan vastuistaan Force majeure -tapauksissa, kuten esim. sääolosuhteet, lumenpuute tai luonnonkatastrofi. Force majeure -tapauksissa osapuolten tulee ilmoittaa asiasta toisilleen mahdollisimman pian ja pitää toisensa ajan tasalla tilanteen edetessä. Osapuolten tulee toimia siten, että Force majeure -tilanteiden aiheuttamat haitat minimoituisivat.

6. SOVELLETTAVA LAKI

Sopimusehtomme ovat Suomen lain ja oikeudenkäytännön mukaiset. Erimielisyydet pyritään ratkaisemaan ensisijaisesti neuvottelemalla. Jos erimielisyydet saatetaan tuomioistuimen ratkaistavaksi, tulee kanne nostaa Kilpissafarien kotipaikan käräjäoikeudessa.

Kilpissafarit Ky