Valloita Halti

Haltitunturi eli Halti

Halti is the highest point in Finland (1324 m)

Haltitunturi, lyhyesti Halti, kohoaa tunturierämaan keskellä noin 50 kilometrin päässä Kilpisjärven kylästä. Haltilla ollaan sananmukaisesti kotimaan katolla ja rajapyykki 303B Suomen korkeimmalla kohdalla, virallisesti 1324 metriä merenpinnan yläpuolella, on tavoittelemisen arvoinen kohde. Suotuisan kelin aikana Haltin päältä aukeavat upeat maisemat niin Suomen korkeimmille tuntureille, että Ruotsin ja Norjan puolen tuntureille ja vuorille.

 
Halti lumen aikana

Matka Kilpisjärveltä Haltitunturin huipulle on huikaiseva kokemus. Haltitunturin laella voi kirjoittaa nimensä kuuluisaan Haltin kirjaan, ja muistoksi retkestä saat Haltin huiputtajan kunniakirjan. Talvella lumikelien aikaan Suomen huippu on helpointa valloittaa moottorikelkalla. Teemme Kilpisjärven kylästä Haltille kokopäiväretkiä. Retkelle voi osallistua reessä istuen tai itse kelkkaa ajaen.

 • Retken kesto on noin kuusi tuntia.
 • Hinnat:
  • Rekikyydissä 95 € / henkilö
  • 1 henkilöä / 1 kelkka: 258 € / henkilö
  • 2 henkilöä / 1 kelkka: 176,50 € / henkilö (yhteensä 353 €)
 
Halti kesällä

Haltitunturi on huippuelämys myös kesällä. Kilpisjärveltä Haltin voi valloittaa Norjan kautta päivässä. Haltin tunturiryhmän pohjoispuolelle Guolasjärvelle Kilpisjärveltä on ajomatkaa noin 130 km. Jo automatka on elämys: alkumatka vuonotietä Birtavarreen, mistä alkaa jyrkkä ja mutkainen nousu tunturiin. Matkan varrelle jää kyliä, hylättyjä kuparikaivoksia ja tunturiylänköä, jolla lampaat ja porot laiduntavat.

Guolasjärveltä Suomen korkeimmalle kohdalle on noin kahdeksan kilometrin tiukka mutta palkitseva nousu. Rajapyykin 303B vierellä on kuuluisa Haltin kirja, johon valloittajat kirjoittavat nimensa ja järjestysnumeronsa. Rinteet ovat kivikkoiset eikä reittiä ole merkitty, joten Halti kannattaa valloittaa suurtuntureiden vaihtelevat olosuhteet tuntevan paikallisen oppaan johdolla.

Guolasjärven jyrkkä ja mutkainen vuoristotie on ajokelpoinen yleensä heinäkuusta syyskuun alkuun.Kesäkuukausinakin on varauduttava lumentuloon ja tunturisumuun, joka vie näkyvyyden niin, ettei juuri nenänpäätääkään erota. Guolasjärvi – Halti -reittiä ei ole merkitty maastoon.

Kysy tarjous opastetusta retkestä.

4 ajatuksia “Valloita Halti”:sta

 1. Aino Pajukangas

  Hei!
  Onnistuisiko Haltin valloitus juhannusviikonlopun sunnuntaina 22.6. 5:lle henkilölle ja mihin hintaan?

 2. Angela

  Hi, Greetings from Singapore. I would like to inquire on the summer hike from Kilpisjärvi to Halti (which include a car ride to Norway) within a day.

  May I know if you offer this tour on 16 June for two people. We will be staying in Kilpisjärvi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *